Gå til innhold

Brighton på Kvarteret

12/05/2010

De har spilt på Kvarteret to ganger i løpet av et par uker, de konkurrerte først om en spillejobb på Fjellpark festivalen, før de fikk i oppgave å varme opp for The Cubical da de gjestet Kvarteret.
Redaksjonen møtte tre av guttene i bandet Brighton, og slo av en prat med de kjekke Haugesunds-guttene.

Byttet navn
Brighton er navnet på bandet fra Haugesund som er spådd en strålende karriere innenfor musikk. Det skal sies at de har holdt på en god stund. Tidligere var de kjent i hjembyen under navnet Hyde Midnight, men guttene selv mente at det var et navn som var for vanskelig å huske.
Stian Simonsen som er trommis i bandet forteller at de var klar for en ny start, og en ny greie, og de landet på Brighton ettersom Europe allerede var tatt. ”Det er greit å starte litt smått” ler guttene. Noen av medlemmene har kjent hverandre fra barndommen, og under intervjuet ble det kjent at et av medlemmene har gått i barnehagen flere ganger, og slik ble han kjent med et par av de andre i bandet. De ble samlet i Bergen grunnet studier, og i mellom all jobbing og studier, fant de ut at de likevel hadde tid til å gjenoppta gleden av å spille musikk.

De vil selv beskrive musikken sin som ”indie-pop med innslag av et eller annet”. Likevel er det ikke tvil om at Brighton er et band som har sin egen greie, og musikken er lett å kjenne igjen. ”Vi er inspirert stort sett inspirert av The Killers, Kings of Leon, Death Cab for Cutie og Bloc Party” forteller Magne Sortland, mens Øyvind Sørensen er rask med å legge til at i klesveien er de mest inspirert av Lady Gaga.

Kaffe med lime og sånn
Det er ingen tvil om at guttene er tett sammensveist ettersom fire av fem bandmedlemmer bor sammen. Da vi spurte om hva deres største utfordring som band hadde vært de siste årene, mente guttene fort at det å bli enige var deres største utfordring ettersom de er fem stykker og alle har like sterke meninger. Heldigvis blir de som regel enige. Som regel. Også kom historien om paraplyen frem. X hadde tatt paraplyen til Y, mens Z bare så på uten å gjøre noe. Så folkens, pass på paraplyene deres hvis Brighton-gutta er i nærheten.
”Vi er for så vidt bedre kompiser på fritiden enn hva vi er på øvingsrommet” forteller en av guttene, mens de to andre sitter å prater om hva som egentlig skjedde i Sveio.

I løpet av intervjuet med Brighton, så har de tre fremmøtte byttet på å være best i Kokkelimonke, og i en liten stund så var de to utsendte fra redaksjonen virkelig i tvil om Øyvind hadde vært med i Ringenes Herre eller ei. Vi gir ham the benefit of the doubt. For denne gang. At han hadde spilt et tre i en skoleoppsetning derimot, DET kan vi tro 100 % på. Setningen ”har du noe til meg?” kommer aldri til å få den samme meningen igjen. Takk!

Magne Sortland for øvrig kunne fortelle oss at han hadde hatt en interessant oppdagelse angående kaffe. Han hadde håpet at han hadde funnet på en ny kaffetype, kaffe med lime, men da han søkte på Google fikk han over 6 millioner hits. Beklager, Magne!
Han fortalte oss også i fortrolighet at det som var hans største utfordring var å bære instrumentet sitt til og fra øving. Magne spiller piano. Vel, your secret’s safe with us!

Spiller bass fordi han var for stor til å spille gitar
På spørsmålet hvorfor de forskjellige medlemmene spiller akkurat det instrumentet de gjør taper Øyvind poeng fra tidligere, men kan etter hvert fortelle at han bare var nødt til å spille bass, ettersom det hadde sett veldig teit ut hvis han hadde vært en gitarist. Fredrik Skogland derimot var akkurat passe til å spille gitar, og det hadde sett teit ut dersom han hadde vært bassist. Vel, det er greit at de er så rasjonelle av seg. Magne kunne fortelle at han ble tvunget til å lære seg piano, mens Stian mener at ”det falt seg naturlig ettersom jeg har spilt trommer siden jeg spilte i korps!”.

Selv om bandmedlemmene i Hyde Midnight og i Brighton er de samme, så kan en fort se forskjeller fra musikken de spilte før, og musikken de spiller nå. Selv om det kan være litt vanskelig å tro til tider, så er guttene blitt mer voksne, og dette ser vi i musikken og tekstene deres. ”I forskjell til før handler sangene om historie og folk som dør og selger heroin. Tom Strømø (vokalist) kommer med grunnmuren og resten av guttene (Øyvind) bygger huset. Noen lager hagen. Vi er med andre ord mer grundigere og kresne enn i Hyde Midnight” forteller Stian. De tre guttene begynner etter hvert å diskutere ironien i at de har blitt mer kresne, og at navnet de har valgt har blitt mer folkelig. Brighton innser at de har bommet på valget av navn, men konkluderer med at det var greit å bytte.
Spontane øvinger
Brighton forteller at de har de koseligste bandøvingene i verden. Slagordet deres er at det viktigste er å delta. De fortalte også hvordan gitaristen, Fredrik, har pleid å låse seg inne, uten å komme seg ut igjen. Mens de andre guttene venter på at Fredrik skal låse seg ut, slår de gjenværende fire til med vis-og-fortell om det er mulig, hvis ikke setter de i gang avhør fra helgen, diskuterer del for del, ting for ting, dag for dag, tenner stearinlys og sånne koselige ting. ”Vi får som regel beskjed 15 – 20 minutter før øvingen, så da er det bare til å kaste seg på sykkelen å komme seg bort” forteller de. ”Jeg derimot, må dytte pianoet mitt bortover gaten. Det er ikke særlig kult!” kan Magne fortelle.

Som nevnt tidligere bor fire av guttene sammen, og derfor er det lett for de å øve hjemme hos dem. De var også veldig opptatt av en ekstra dør de har i stuen sin. ”Vi har en hemmelig dør i stuen vår. Akkurat som i Narnia! Bare synd at vi endte opp i stua til naboen i stede for. Kanskje vi finner en snakkende bever der inne en dag, hvem vet?” sier Øyvind. Lykke til, tenker vi! Ellers kom det frem at guttene kunne tenke seg å turnere i Ukraina.


Har tidligere varmet opp for Jim Stärk

Da selveste Jim Stärk skulle spille på Røvær, utenfor Haugesund, fikk gutta i oppdrag å være opp for Stärk. Da vi lurte på om de kunne fortelle noen andre morsomme historier blir guttene med engang veldig hemmelighetsfulle og fnisingen er ikke langt unna. Det eneste vi får vite er at det skjedde noe på Røvær denne helgen, men nøyaktig hva som skjedde, det får vi ikke vite. Det vi derimot får vite er at de har blitt solgt for to pils, av sin egen lydmann. Vi får også høre om den gangen da Brighton skulle spille på en samtidsmesse i Stavanger. Kort fortalt så bodde de i en garasje med masse madrasser, også kalt en kunstnerbolig. Dette var dagen da Magne bestemte seg for å gå solo, og ble borte i noen timer før han kom tilbake. Dagen etterpå prøvde guttene i bandet å leke Tore på sporet ved å finne ut hvor Magne hadde vært kvelden før. Samtalen går videre over til sagmugg, aura og åler som forsvinner utenfor thaibutikker i Stavanger. Ellers får guttene tiden til å gå ved å lage MSN-lyder, med Harry Potter vorspiel og Kokkelimonke.

Som band har Brighton utviklet seg til å bli et fyldigere band. ”Vi har lagt på oss” mener Magne, før Stian legger til at de er mer strukturerte nå, enn da de var små guttevalper hele gjengen. ”Vi er mer eksplosive nå, akkurat sånn som på Røvær” fortsetter guttene. Musikken deres blir også lagt merke til oftere enn den gjorde før. Det er flere som kommenterer nå, enn hva det var før. Selv om det er helst Stian som kommenterer, mens Magne er den som gir blikkene. Her skyter Magne raskt inn at han som regel pleier å gjøre det godt igjen i samlingsstundene. Hva nå enn det skal bety. Det er ingen tvil om at bandmedlemmene koser seg i hverandres selskap, og latteren gir gjenklang i den tomme gangen på Kvarteret. ”Hva kalles det når to sauer sloss?” spør Magne. Vi andre ser spørrende på hverandre en liten stund, før Magne skyter inn med svaret ”Ullevåll, vel!!”. Det er nå det kommer frem at de to andre representantene fra Brighton helst ikke vil ta ansvaret for Magne videre, mens Stian blir utnevnt som hydrogenatomet innad i gruppen.

Positiv respons
”Vi visste egentlig ikke at vi skulle spille på Kvalliken før vi plutselig sto i stuen til Stian en dag” forteller Øyvind og Magne. Da de fikk spørsmålet om hvordan lokalsamfunnet i Haugesund støttet dem mente samtlige at venner og familie var veldig positive da de fant ut at de skulle spille på Kvalliken, og at det var mange som kom for å se på Brighton under konserten er det ingen tvil om. Publikum flyttet seg tre meter fremover da vokalist Tom Strømø sang sine første gloser av St. James Society.
”Det er veldig stort for oss å spille på Kvarteret! Vi stortrives her, og det å endelig få lov til å spille her er en stor opplevelse”. Brighton kan også meddele at de spilte på NG2 da Kvarteret holdt til der. ”Ellers drømmer vi om å få vårt eget gatenavn, akkurat som Hanne Krogh plutselig har fått”.

Praten fortsetter like seriøst som den har gjort tidligere, og Stian forteller om da han skulle se Kaizers Orchestra på Fjellpark festivalen. Selv om han ikke fikk til å sette opp lavvoen sin helt, så gikk det bra likevel. Han forteller også om hvordan noen spilte baseball med glassflasker da de var på Hove i fjor. Også da fikk Brighton oppmerksomhet fra media. I lokalavisen fikk de to sider hvor de pratet om hvor viktig hageleker egentlig er. Sosialt og sånn. Ellers hadde de håpet på å ta turen til Fjellpark, uavhengig av om de gikk videre fra kvalliken eller ei.
Konklusjonen ble at Øyvind følger fjellvett-reglene på festival, Magne liker å ”mingle” med vanlige folk, mens Stian er best til å følge etter.
Det skal også sies at gutta i Brighton møtte på vokalisten i Mew på NG2. Selv om han de møtte på pratet norsk.

Sant skal sies at gutta i Brighton er herlige mennesker, så dersom dere ser dem på Kvarteret, stikk bort å ta en prat med dem. Kanskje dere kan lære dere noe Kokkelimonke mens dere er i gang? Lykke til videre!

Hvem er Brighton? 
Brighton består av 

Tom Strømø
Stian Simonsen
Øyvind Sørensen
Magne Sortland
Fredrik Skogland

Brighton! (hentet fra MySpace!)

Brighton! Hentet fra myspace.com/wearebrighton

 

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: